Zaparcia dieta
Przyczyną zaparć prawie zawsze jest zła dieta lub zbyt mała ilość ruchu. Dieta w przypadku osoby skłonnej do zaparć powinna być bogata w warzywa i owoce oraz dostarczać odpowiednią ilość wody. Dlaczego warzywa pomagają w problemie zaparć?Okazuje się, że błonnik, który zawierają, ma zbawienny wpływ na nasze jelita.
Zbawienny błonnik.
Jego działanie polega na zwiększaniu ilości treści jelitowej – sam w sobie nie ma żadnych wartości odżywczych i się nie wchłania. Poprawia to pracę jelit oraz zapewnia zmniejszenie wchłaniania takich substancji jak cholesterol. Osoby cierpiące na zaparcia powinny unikać mięsa oraz potraw smażonych, które są ciężkostrawne i długo zalegają w żołądku. Dieta w zaparciach powinna opierać się na wielu posiłkach spożywanych w krótkich odstępach czasu – sprawdzi się to lepiej niż dwa duże posiłki dziennie. Aby błonnik mógł pęcznieć w jelitach, konieczne jest picie większej niż zwykle ilości wody. Dużo błonnika znajdziemy także w gruszkach i śliwkach, które mogą być w postaci suszonej.