Otyłość

O tym, że otyłość stała się prawdziwą plagą wśród społeczeństw wysokorozwiniętych nie trzeba nikogo przekonywać. Niestety jest to również choroba, której skutki mogą być bardzo szkodliwe nie tylko ze względów estetycznych, ale przede wszystkim zdrowotnych.

O otyłości mówimy, kiedy mamy do czynienia z patologicznym nagromadzeniem tkanki tłuszczowej w organizmie. Otyłość to coś więcej niż nadwaga – tkanka tłuszczowa może w niej stanowić więcej niż 20 % masy ciałą u mężczyzn i 25 % całkowitego ciężaru u kobiet. Niestety w krajach rozwiniętych panuje tendencja do wzrostu średniej masy ciała wraz z każdym kolejnym pokoleniem. Podstawową przyczyną występowania otyłości jest oczywiście spożywanie nadmiernej ilości kalorii, przy jednoczesnym braku ich spalania (siedzący tryb życia). Otyłość może być również powodowana zaburzeniami w pracy gruczołów wydzielania wewnętrznego (np. tarczycy), a także zażywaniem niektórych leków. U źródeł otyłości mogą również leżeć uwarunkowania genetyczne.

Otyłość zwiększa ryzyko wielu groźnych chorób, takich jak miażdżyca, nadciśnienie tętnicze, zaburzenia krążenia, cukrzyca typu 2, problemy z oddychanie, niektóre typu nowotworów, a także osteoporoza, zapalenia stawów czy kości, otłuszczenie serca i innych narządów wewnętrznych. Leczenie otyłości opiera się oczywiście na zmianie diety oraz zwiększeniu aktywności fizycznej. Chodzi nie tylko o ograniczenie kaloryczności posiłków, ale także o dostarczenie organizmowi większych ilości mikro i makroelementów usprawniających przemianę materii. Dieta w otyłości powinna być bogata w błonnik (zwłaszcza nierozpuszczalny, stymulujący ruchy robaczkowe jelit i trawienie), wapń (przyspieszający spalanie kalorii) a także węglowodany złożone (zawarte w warzywach, owocach i produktach pełnoziarnistych). Konieczne jest także unikanie żywności wysoko przetworzonej, zawierającej barwniki, konserwanty, duże ilości sodu.