Pierwsze objawy kwasicy mleczanowej. Co powinno zaniepokoić?
Kwasica mleczanowa jest zaburzeniem w procesach metabolicznych, w wyniku których dochodzi do nadmiernej produkcji mleczanów w organizmie. Może występować jako powikłanie przy cukrzycy, najczęściej typu 2, często jej przyczyną są dodatkowe choroby współistniejące. Choroba ta pojawia się bardzo rzadko, ale kiedy już do niej dochodzi, może być zagrożeniem dla życia.
Czym jest kwasica mleczanowa?
Kwasica mleczanowa jest stanem, w którym z powodu zaburzeń równowagi kwasowo zasadowej, dochodzi do obniżenia pH krwi. Jej podłoże może być oddechowe albo metaboliczne, czyli związane z nieprawidłową przemianą materii. Kwasica mleczanowa może się również pojawić w wyniku nieodpowiedniego leczenia metforminą, jest to popularny lek przeciwcukrzycowy. Stosowanie tego leku nie jest zalecane przy niewydolności wątroby, nerek albo niewydolności oddechowej. U osób, które mimo przeciwwskazań przyjmują metforminę, może pojawić się kwasica mleczanowa w wyniku gromadzenia się mleczanów, jako produktu przemian metabolicznych. Warto odwiedzić stronę: www.diabetyk24.pl, na której znajduje się wiele przydatnych produktów dla diabetyków.
Kwasica mleczanowa może pojawić się z powodu różnych chorób współistniejących z cukrzycą, ale zatrucie alkoholem czy silne niedotlenienie organizmu również może wywołać taki stan. Kwasica mleczanowa pierwsze objawy to charakterystyczny oddech Kussmaula, są to szybkie i głębokie oddechy, a także majaczenie, bóle brzucha oraz obniżenie temperatury ciała. Kwasica mleczanowa objawy, które mogą występować dodatkowo to także:
– senność i zaburzenia świadomości,
– nudności i wymioty,
– skąpomocz oraz objawy odwodnienia,
– obniżenie temperatury ciała i obniżenie ciśnienia tętniczego.
Objawy kwasicy mleczanowej nie są specyficzne, mogą przypominać inne stany hipoglikemii poprzedzające śpiączkę cukrzycową. W poważnych przypadkach może dojść do zamroczenia i może wystąpić śpiączka kwasicza, co z kolei zagraża możliwością pojawienia się wstrząsu.
Rozpoznanie i leczenie kwasicy mleczanowej
Rozpoznaniem kwasicy mleczanowej zajmuje się lekarz, zlecając wykonanie badań laboratoryjnych. Objawy kwasicy mleczanowej powinny być potwierdzone badaniami krwi, stwierdza się w nich:
– hiperglikemię lub normoglikemię,
– stężenie kwasu mlekowego > 5 mmol/l,
– spadek pH krwi,
– lukę anoniową < 16 mmol/l,
– hiperkaliemię.
Kwasica mleczanowa może być typu A, która powstaje z powodu zbyt małej ilości tlenu, np. w wyniku wysiłku fizycznego, anemii, napadu padaczki albo zatrzymania akcji serca. Warunki beztlenowe są przyczyną nadmiernego wytwarzania mleczanów. Z kolei kwasica mleczanowa typu B powstaje w wyniku zaburzeń metabolicznych na skutek różnych zatruć, niewydolności nerek, wątroby oraz cukrzycy.
Objawy kwasicy mleczanowej są powodem, aby jak najszybciej wezwać pogotowie i wdrożyć leczenie szpitalne. Im szybciej nastąpi reakcja i wdrożenie leczenia, tym większe są szanse na wyleczenie. Przy postępowaniu w tym zaburzeniu duże znaczenie ma zapobieganie wstrząsowi. Wyrównanie kwasicy mleczanowej jest wykonywane za pomocą dożylnego nawadniania i wlewu wodorowęglanu sodu, aby wyrównać podwyższony poziom glikemii, wykonywany jest wlew insulinowy. Podawane są także leki moczopędne, ponieważ nadwyżka mleczanów jest częściowo usuwana z moczem. Może być również konieczna tlenoterapia, a w poważnych wypadkach hemodializa, która oczyszcza krew z mleczanów. Najlepszą profilaktyką zapobiegającą pojawieniu się kwasicy mleczanowej u diabetyków jest stosowanie leków przeciwcukrzycowych zgodnie z zaleceniem lekarza.