Problem zaparć

Problem zaparć

Zaparcia dotykają w przeważającej mierze kobiety, które odżywiają się skromnie i dbają o swoją wagę. Jeśli ilość pokarmu jest niewielka, przewód pokarmowy nie dostaje dostatecznych bodźców do pracy i z tego powodu praca jelit zamiera. Zaparcia pojawiają się także u osób starszych, które piją małą ilość wody i nie odżywiają się racjonalnie.

Błonnik na zaparcia.

W diecie powinno być jak najwięcej błonnika pokarmowego, który nie tylko zapobiega zaparciom, ale także wpływa na poziom cholesterolu we krwi. Najcięższe zaparcia dotykają osoby leżące – pionizacja nie zawsze jest możliwa, a chory w pozycji leżącej nie dostaje bodźca w postaci działania grawitacji na układ pokarmowy. Problem zaparć zbyt często jest leczony za pomocą leków działających doraźnie. Powodują one błyskawiczne przyzwyczajenie, co prowadzi do dalszego pogłębienia problemu. Leki na zaparcia powinny być stosowane jak najrzadziej i w takiej dawce, jaką podaje producent. Nie leczą one problemu, ale stanowią szybkie rozwiązanie, gdy jest to konieczne.

PODZIEL SIĘ: