Otyłość – choroba cywilizacyjna XXI wieku

Otyłość
Huha Inc. z Unsplash

Otyłość określana jest jako patologiczne nagromadzenie się tkanki tłuszczowej w ludzkim organizmie. To nawarstwienie znacznie przekracza potrzeby człowieka, jednocześnie powodując wiele schorzeń. Częstotliwość występowania nadwagi i otyłości w państwach rozwiniętych stale wzrasta i obecnie jest uznawane za chorobę cywilizacyjną.

Według danych Światowego Indeksu Bezpieczeństwa Żywnościowego z 2016 roku, ponad jedna czwarta Polaków cierpi na otyłość, a kraj nasz znalazł się w pierwszej piątce najbardziej otyłych narodów Europy. Otyłość jest obecnie jednym z największych wyzwań globalnych XXI wieku, niektóre źródła naukowe uznają ja za epidemię, a nawet za pandemię. Zgodnie z danymi WHO, w ciągu ostatnich dwóch dziesięcioleci częstotliwość występowania otyłości wzrosła trzykrotnie. Obecnie uznawana jest ona za najgroźniejszą chorobę przewlekłą, prowadząca do rozwoju chorób układu krążenia, cukrzycy typu 2, zespołu metabolicznego i zaburzeń hormonalnych (źródło: focus.pl/czlowiek/polska-na-5-miejscu-w-europie-pod-wzgldem-otyoci-13947).

Otyłość – przyczyny

Główną przyczyną otyłości i nadwagi jest większe przyjmowanie pokarmów i napojów, niż zużywa organizm. Dodatkowo chorobie tej sprzyja nieaktywny tryb życia i popularność produktów spożywczych o dużej zawartości cukru. Wśród przyczyn otyłości pierwotnej wymienia się także czynniki genetyczne, fizjologiczne i psychologiczne. Jednak prawdopodobieństwo wystąpienia nadwagi zwiększa się również u osób chorujących – dotyczy to przede wszystkim pacjentów ze schorzeniami endokrynologicznymi. Do wystąpienia otyłości przyczynić się może także przyjmowanie leków z grupy kortykosteroidów, leków przeciwdepresyjnych i leków przeciwdrgawkowych. Zwiększona masa ciała może dotknąć także osoby, które rzuciły palenie, nie radzą sobie ze stresem lub cierpią na bezsenność.

Otyłość i jej rodzaje

Najbardziej popularnym sposobem określenia stopnia otyłości jest wskaźnik BMI (Body Mass Index, Indeks Masy Ciała). Otyłość pojawia się, gdy tkanka tłuszczowa stanowi więcej niż 20% całkowitej masy ciała u mężczyzn i 25% u kobiet. Natomiast o nadwadze mówimy, gdy wskaźnik BMI mieści się w przedziale od 25 do 29,9. Współczynnik BMI obliczamy, dzieląc masę ciała podaną w kilogramach przez kwadrat wysokości podanej w metrach. Wartość prawidłowa mieści się w przedziale między 18,5 – 24,9, nadwaga od 25 do 29,9, otyłość 1 stopnia – 30 – 34,9, otyłość 2 stopnia – 35,0 – 39,9, otyłość 3 stopnia to wskaźnik powyżej 40 BMI.

Wyróżniamy dwa rodzaje otyłości, biorąc pod uwagę umiejscowienie tkanki tłuszczowej. Pierwsza to otyłość brzuszna typu jabłko, inaczej zwana androidalną. W tym przypadku tkanka tłuszczowa gromadzi się w jamie brzusznej. Ten rodzaj otyłości występuje najczęściej u mężczyzn i grozi niedokrwistą chorobą serca. Natomiast u kobiet zwykle pojawia się otyłość pośladkowo – udowa typu gruszka, zwana gynoidalną. W tym przypadku tkanka tłuszczowa kumuluje się w okolicach ud i pośladków. Dodatkowo występuje także otyłość pierwotna (pokarmowa) i wtórna (patologiczna).

 

Otyłość a leczenie

W pierwszej kolejności w leczeniu otyłości jest stosowana terapia dietetyczna, natomiast w krytycznych przypadkach lekarze decydują się na chirurgiczne zmniejszenie żołądka (metoda Gastic Bypass). Osoby cierpiące na nadwagę i otyłością powinni udać się do poradni dietetycznej (np. https://imed24.pl/), gdzie po przeprowadzeniu wywiadu i odpowiednich badań, lekarz dostosuje dietę do potrzeb pacjenta. Ważne, aby podczas leczenia chory zmienił swoje nawyki żywieniowe oraz rozpoczął aktywność fizyczną.

Otyłość to poważna choroba społeczna, która dotyczy dużej liczby osób, a do tego prowadzi do wielu poważnych chorób. Aby jej zapobiegać, warto zdrowo się odżywiać, jeść dużo warzyw i owoców oraz prowadzić aktywny tryb życia.

Tekst sponsorowany

PODZIEL SIĘ: