Zaparcia

zaparcia

Zaparcia stanowią powszechny problem związany z układem trawiennym. Dotykają niemal 15 % populacji dorosłych. Co istotne – częstość występowania zaparć wzrasta wraz z wiekiem, kiedy to organy zaczynają być mniej wydolne.

Zaparcia częściej występują u kobiet niż u mężczyzn. Dolegliwość ta wiąże się z nikłą częstotliwością wypróżnień (czyli oddawaniem stolca mniej niż 3 razy w tygodniu), a także towarzyszącym im bólem oraz uczucią niepełnego wydalenia. Zaparcie samo w sobie nie stanowi choroby, jednak sygnalizuje nieprawidłowości zachodzące w obrębie układu pokarmowego. Wiąże się ono m.in. ze zbyt wolnymi ruchami jelit, czyli ich zaburzoną perystaltyką. Przyczyny zaparć mogą być różnorakie. Zarówno nieregularny tryb życia, zła dieta, a także złe nawyki higieniczne mogą powodować zaburzenia w oddawaniu stolca. Zaparcia mogą być spowodowane zaburzeniami w funkcjonowaniu jelit w wyniku niezrównoważonego sposobu odżywiania – niedoborów błonnika, warzyw, owoców, a także innych pokarmów pochodzenia roślinnego. Odpowiedzialność za występowanie zaparć ponosi również popularność żywności wysoko przetworzonej (również typu fast food) nie posiadające praktycznie żadnych wartości odżywczych. W przypadku zaparć bardzo ważne jest właściwe ich leczenie. Środki przeczyszczające (nawet o roślinnym pochodzeniu) nie rozwiążą problemu, a wręcz przeciwnie – mogą rozregulować procesy trawienne. Lepszym pomysłem jest zmiana siedzącego trybu życia na bardziej aktywny oraz wprowadzenie większych ilości błonnika do diety. Warto zwrócić również uwagę na regularne pory spożywania posiłków, aby organizm przyzwyczaił się do określonego rytmu.

PODZIEL SIĘ: